Wees up-to-date. Het belang van updaten

Wordpress: het belang van updaten
Zorg altijd voor recente versies

Het enige dat sneller veroudert dan software, is software in combinatie en verbinding met internet. De constante stroom aan ontwikkelingen plus de immense, dagelijkse groei van het aantal veiligheidsbedreigingen zorgt ervoor dat applicaties razendsnel verouderen.
Naast technische compatibiliteitsvraagstukken en veiligheid zijn bovendien ook marktontwikkelingen en internetcultuur bepalend voor de mate waarin applicaties verouderen of niet meer voldoen aan de eisen die werden gesteld op de het moment dat deze werden ontwikkeld. Bijvoorbeeld: Wie had ooit gedacht dat Flash, een gevestigde en veelgebruikte applicatie die op talloze websites geimplementeerd is, niet door Apple kon worden ondersteund? Zou het om iedere willekeurig ander merk gaan dan zou de consument nooit hebben gepikt dat een groot percentage van de bezochte websites niet zichtbaar zijn en niet functioneren op de computer, laptop of telefoon. Apple bleek echter zo’n sterk merk te zijn dat de consument dit onvermogen van de fabrikant graag voor lief neemt.

Als ontwerper en ontwikkelaar is het dus belangrijk om op deze ontwikkelingen te anticiperen. In dit specifieke geval is het belangrijk om snel alternatieven te vinden om Flash functionaliteiten met behulp van andere technieken op te vangen. Risicovoller wordt het wanneer er nieuwe virussen, hackers, malware en andere gevaren de kop op steken. Software ontwikkelaars zijn altijd bezig met een race tegen de klok om ervoor te zorgen dat de laatste versie van hun software weer geheel beschermd is tegen de bedreigingen van dat moment.

Zorg dus dat u altijd zoveel mogelijk de nieuwste versie van alle software op uw computer heeft. Vraagt de browser (bijvoorbeeld Firefox, Internet Explorer, Google Chrome) om toestemming om te updaten, doe dit dan. Dat geldt ook voor plugins, zoals bijvoorbeeld de Flash- of Silverlight plugin en uiteraard het besturingssysteem, zoals Windows een wekelijkse update uitvoert.

Upgraden of updaten. Wat is het verschil?

We spreken over Upgraden als we overstappen naar een nieuwe versie de software.
Bijvoorbeeld: Van Windows XP naar Windows Vista. Eigenlijk spreken we dus over een nieuw product. De kern van het systeem is vernieuwd, de wijzigingen zijn ingrijpend.

We spreken over Updaten als er tussentijds wijzigingen zijn aangepast in de huidige versie. Er zijn bijvoorbeeld veiligheidsissues aangepakt, bugs (kleine foutjes) opgelost en de belangrijkste compatibiliteitsissues verholpen. Vaak is dit ook zichtbaar aan de versienummers: van bijvoorbeeld versie 3.1.0 naar 3.1.1 wordt aangegeven als update. Verandert (in dit fictieve geval) de 3 in een 4 dan zou er sprake kunnen zijn van een upgrade.

Kijk op onze supportpagina voor onderhouds- en servicemogelijkheden.