Zoekmachineoptimalisatie: succesvol ondernemen op internet

De verwachte omzet voor online winkelen in Nederland bedraagt in 2013 ruim 10 miljard Euro, aldus de branchevereniging Thuiswinkel.org. In 2011 had de e-commerce sector nog een groei van ruim 9% door gemaakt. Dit terwijl de totale detailhandel in 2011 volgens het CBS slechts met 0.2% groeide.

De online verkoop van producten en diensten blijft, voorzichtig uitgedrukt, voor de detailhandel-sector zeer belangrijk. Dat is te merken aan het aantal webwinkels.

Waren er in 2010 nog rond de 30.000 internetshops actief, in 2011 is het aantal webshops opgelopen tot 37.500. De online concurrentie neemt dan ook nog steeds sterk toe. Zo steeg bijvoorbeeld het aantal geregistreerde .nl domeinnamen naar ruim 5.1 miljoen. Probeer daar maar eens met een eigen webwinkel tussen op te vallen.

Toegenomen online concurrentie tussen webwinkels

Door de enorme toename van het aantal Nederlandstalige websites is het een uitdaging om op te vallen en relevant te blijven. Online relevantie kan echter wel worden af gedwongen middels een duidelijke online strategie, gecombineerd met een pragmatische aanpak.

Voor online ondernemers is het dan ook van uitermate belang om een online strategie te ontwikkelen, die is afgestemd op een hyper competitieve markt. Een van de belangrijkste verkeersbronnen voor websites en webshops blijft de zoekmachine, zoals onder meer Google, Yahoo en Bing.

Zodra een website op de eerste pagina, de zogenaamde Search Engine Result Page (SERP), van bijvoorbeeld Google of Bing met de juiste kernwoorden staat, dan is dit veelal een garantie tot een hoger aantal bezoekers. De uitdaging is echter: hoe komt de website hoog in de ranglijsten van zoekmachines? Search engine optimisation (SEO), of in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie, is hierbij een essentieel instrument.

Zoekmachineoptimalisatie draagt bij aan meer bezoekers, betere conversieratio’s en toegankelijkheid van informatie

Zoekmachineoptimalisatie draagt bij, indien op een correcte manier toegepast, aan meer relevante bezoekers van de website, hogere conversieratio’s (of dit nou zijn meer verkopen of meer aanmeldingen op een nieuwsbrief) en een betere toegankelijkheid van informatie. En daarmee, direct en indirect, aan hogere omzetten.

Maar zoekmachineoptimalisatie is het meest effectief wanneer vooraf een heldere strategie wordt bepaald. Vragen die relevant zijn bij het ontwikkelen van deze online strategie, zijn onder meer:

  • Wat is de doelstelling van de aanpak voor zoekmachineoptimalisatie?
  • Hoe sluit de website aan op de offline doelstellingen?
  • Wat is de scope van de aanpak?
  • Op welke termijnen moeten de resultaten gerealiseerd worden?
  • Hoe is het succes van de SEO inspanningen meetbaar te maken?
  • Welke andere methoden en technieken moeten samen met zoekmachineoptimalisatie worden benut om het hoogste rendement van de website te realiseren?

Online strategie draait om technologie, marketing en inhoud

Bij het implementeren van de online strategie dient de juiste aandacht te worden besteed aan een groot aantal expertisegebieden die, allen gecombineerd, bijdragen aan het geformuleerd doel van de website. Deze expertisegebieden bestaan uit onder meer technologie, marketing en inhoud (content).

Technologie: een basis voorwaarde voor beschikbaarheid

De website moet gebruik maken van de juiste technologie, zodat de website snel en continu beschikbaar is voor een groot mogelijk publiek, dat informatie op een gestructureerde wijze toegankelijk wordt gemaakt (voor zowel bezoekers als zoekmachines) en dit alles op een veilige wijze.

Inhoud (content): de informatie voor de bezoeker

Technologie is uiteraard slechts een middel om informatie over te brengen. Het wordt steeds belangrijker om unieke en consistente inhoud op de website aan te bieden om klanten aan te trekken en te blijven binden. Deze inhoud marketing, of in het Engels content marketing geheten, zal de komende jaren zich verder blijven ontwikkelen en heeft betrekking op onder meer media als tekst, video, afbeeldingen en geluid.

Marketing: klanten en bezoekers aantrekken en binden

En wat is inhoud zonder dat deze wordt geconsumeerd? Daarom is het van optimaal belang een op maat gemaakt online marketing plan te ontwikkelen, afgestemd op het aantrekken van relevante bezoekers. Bezoekers die klanten worden. Uiteraard inclusief het overwegen van de inzet van content marketing en zoekmachineoptimalisatie. Maar ook van social media, nieuwsbrieven en search engine advertising (SEA), als instrumenten voor optimaliseren van het aantal bezoekers.

Kritieke succesfactoren voor het  implementeren van de juiste online strategie

Ondanks de enorm toegenomen online concurrentie is het voor ondernemers nog prima mogelijk de online vindbaarheid van de website voor bezoekers en klanten te optimaliseren. En hierdoor relevant te blijven op internet.

Een gestructureerde aanpak voor zoekmachineoptimalisatie is hierbij een kritieke succesfactor als onderdeel van de online strategie. Een strategie waarbij de elementen inhoud, technologie en marketing optimaal op elkaar zijn afgestemd. Ze vormen allemaal een belangrijke schakel in de keten tot online succes: meer bezoekers, hogere conversieratio’s en beschikbaarheid van informatie.

Lowtone kan u helpen bij het realiseren van de juiste online strategie en het rendement van uw website hierdoor vergroten.